Over COPD

Wat is COPD?

COPD is een longziekte, waarbij de longen zijn beschadigd. De patiënt ademt moeilijker en heeft minder energie. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Als COPD patiënt is ademen moeilijker omdat de longen beschadigd zijn. Hierdoor heeft de patiënt minder zuurstof en kunnen normale dingen lastig zijn. Traplopen, boodschappen doen of aankleden kan een hele opgave zijn, omdat de longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

COPD is een verzamelnaam voor de volgende begrippen:

Chronische Bronchitis

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën van de patiënt steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Hierdoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

Longemfyseem

De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt en dat de patiënt de afvalstoffen weer kan uitademen. Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kan er benauwdheid ontstaan.

Vorige pagina

Download hier de app

Met de MonitAir app herkent u een longaanval in een vroeg stadium en krijgt u persoonlijk behandeladvies, zonder tussenkomst van een zorgverlener. Download nu de app!

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en nieuws. Schrijf u in en ontvang elke maand een update per e-mail.

 

Al meer dan 1000 keer gedownload!

Samen met COPD patiënten en onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben we lang gewerkt aan de MonitAir app. We zijn daarom erg blij dat we voor de Medische Inspirator Prijs 2017 de 2e prijs hebben binnen weten te slepen. Inmiddels is de app al meer dan 1000 keer gedownload. Hoe meer mensen gebruik maken van de MonitAir app, hoe beter de voorspellingen worden. Samen de strijd aan tegen COPD!

 • 1K+

  App downloads

 • 4.000

  Gebruikers

 • 4.8

  Beoordeling

 • 2381

  Reviews