Behandeling en medicatie

De oorzaak als gemakkelijkste oplossing

Rokerslongen zijn de belangrijkste oorzaak van COPD. De meeste COPD patiënten roken of hebben in het verleden gerookt. Rookgedrag bespreekbaar maken is een belangrijk onderdeel in de behandeling. Onmiddellijk stoppen met roken is het beste medicijn. Door te stoppen met roken, gaan de longen weer beter werken én vertraagt het verloop van de ziekte en neemt ook de levensverwachting toe. Doorgaan met roken zal COPD alleen maar verergeren.

Behandelplan

Een behandelplan voor patiënten met COPD is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Voordat de arts een behandelplan maakt, zal hij/zij eerst vaststellen in welk stadium de ziekte zich bevindt. Artsen gebruiken hierbij de zogenaamde GOLD-stadia als referentie. Een optimaal zorgplan bestaat uit het:

 • verminderen van de klachten;
 • stabiliseren van de longfunctie;
 • verbeteren van het uithoudingsvermogen;
 • voorkomen van een plotselinge achteruitgang;
 • voorkomen van invaliditeit en arbeidsongeschiktheid.

Medicatie

De meeste mensen met COPD gebruiken medicijnen. Medicatie is erg belangrijk bij de behandeling van COPD. Ze helpen om de klachten te verminderen en vertragen het verloop van de ziekte. Er zijn helaas geen medicijnen die COPD kunnen genezen. Maar er zijn wel medicijnen waarmee u zich minder benauwd voelt en daardoor minder hoest. Medicijnen zorgen ervoor dat de longfunctie verbetert. Ze maken de kans kleiner dat de klachten opeens erger worden. De meeste mensen met COPD gebruiken luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Dit zijn bijna altijd medicijnen die de patiënt inademt via een inhalator, ook wel puffer genoemd.

Luchtwegverwijders

Als COPD patiënt bent u vaak benauwd en heeft u daarom waarschijnlijk een puffer met een luchtwegverwijdend medicijn nodig. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom de luchtwegen zich ontspannen. Hierdoor verwijden de luchtwegen en ademt u gemakkelijker. De huisarts, longarts, longverpleegkundige of apotheker bekijkt samen met u hoe vaak en hoe de puffer gebruikt moet worden.

 • Kortwerkende luchtwegverwijders werken gemiddeld binnen vijf minuten en houden maximaal zes uur hun werking.
 • Een puffer met langwerkende luchtwegverwijders geeft twaalf uur verlichting.

Ontstekingsremmers

COPD kan zorgen voor ontstekingen in de longen. Soms zal de arts dan een puffer met een ontstekingsremmer voorschrijven. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed gaan werken. Het is daarbij belangrijk om deze medicijnen volgens voorschrift te gebruiken. Ontstekingsremmers zijn namelijk onderhoudsmedicijnen en moeten voor langere tijd en op de juiste manier gebruikt worden. Ook als de klachten minder lijken.

Vorige pagina

Download hier de app

Met de MonitAir app herkent u een longaanval in een vroeg stadium en krijgt u persoonlijk behandeladvies, zonder tussenkomst van een zorgverlener. Download nu de app!

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en nieuws. Schrijf u in en ontvang elke maand een update per e-mail.

 

Al meer dan 1000 keer gedownload!

Samen met COPD patiënten en onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben we lang gewerkt aan de MonitAir app. We zijn daarom erg blij dat we voor de Medische Inspirator Prijs 2017 de 2e prijs hebben binnen weten te slepen. Inmiddels is de app al meer dan 1000 keer gedownload. Hoe meer mensen gebruik maken van de MonitAir app, hoe beter de voorspellingen worden. Samen de strijd aan tegen COPD!

 • 1K+

  App downloads

 • 4.000

  Gebruikers

 • 4.8

  Beoordeling

 • 2381

  Reviews