COPD Symptomen

Als u COPD heeft, komt u vaak adem tekort. Ontstekingen in de longen zorgen er voor dat longblaasjes langzaamaan kapot gaan. Hierdoor ontstaan klachten zoals benauwdheid en hoesten, maar ook gewichtsverandering en vermoeidheid komen voor. Als COPD patiënt kunt u onder andere last hebben van:

 • benauwdheid
 • hoesten
 • slijm ophoesten
 • kortademigheid
 • vermoeidheid
 • weinig spierkracht & gewichtsverandering

Benauwdheid

Benauwdheid is één van de bekendste symptomen van COPD. Een angstig gevoel, dat de dagelijkse activiteiten beperkt. Soms kan de benauwdheid zo erg zijn, dat u als patiënt elke dag extra zuurstof nodig heeft. Als u ernstige COPD heeft, kan het voorkomen dat u een rolstoel of scootmobiel nodig heeft.

Hoesten

COPD en hoesten is een bekende combinatie. Het komt vaak voor, omdat er veel slijm in de longen zit. De typische hoest bij beginnend COPD wordt door veel mensen ook wel een rokershoest genoemd. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om slijm weg te krijgen. Het kan dus zijn dat er slijm meekomt bij een hoestbui. Hoesten is erg vervelend. Met speciale hoesttechnieken (huffen) leert de patiënt om slijm los te maken en op te hoesten. Daardoor is men minder benauwd. Een longfysiotherapeut kan deze techniek aanleren.

Kortademigheid

Kortademigheid is ook een van de symptomen van COPD. In het beginstadium van COPD heeft u last alleen van kortademigheid bij stevige lichamelijke inspanning. Later kan het al voorkomen bij traplopen of aankleden. Bij kortademigheid bent u snel buiten adem en heeft u de neiging om naar lucht te happen. Dit gaat vaak gepaard met hijgen, omdat het voelt alsof een deel van de longen dichtzit. Een piepende ademhaling komt ook voor (denk aan een ballon waar langzaam lucht uit ontsnapt).

Weinig spierkracht en gewichtsverandering

Als COPD patieent bent u vaak benauwd, moet u hoesten n bent u kortademig. Hierdoor gebruikt uw lichaam veel meer energie. Het lichaam is constant bezig met vechten tegen ontstekingen in de longen, waardoor u vaak moe bent en weinig spierkracht heeft. Doordat er veel energie wordt verbruikt, komt gewichtsverlies soms voor bij COPD, al heeft niet iedereen daar last van. Daarnaast kan overgewicht een van de symptomen van COPD zijn. Als COPD patiënt beweegt u door de benauwdheid namelijk moeilijker, waardoor koken soms zelf te vermoeiend is. Hierdoor kiest men sneller voor ongezond eten.

Vorige pagina

Download hier de app

Met de MonitAir app herkent u een longaanval in een vroeg stadium en krijgt u persoonlijk behandeladvies, zonder tussenkomst van een zorgverlener. Download nu de app!

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en nieuws. Schrijf u in en ontvang elke maand een update per e-mail.

 

Al meer dan 1000 keer gedownload!

Samen met COPD patiënten en onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben we lang gewerkt aan de MonitAir app. We zijn daarom erg blij dat we voor de Medische Inspirator Prijs 2017 de 2e prijs hebben binnen weten te slepen. Inmiddels is de app al meer dan 1000 keer gedownload. Hoe meer mensen gebruik maken van de MonitAir app, hoe beter de voorspellingen worden. Samen de strijd aan tegen COPD!

 • 1K+

  App downloads

 • 4.000

  Gebruikers

 • 4.8

  Beoordeling

 • 2381

  Reviews