21 juni 2019

NeLL valideert e-health die echt werkt

Er zijn ruim 350.000 apps en slimme technologie-toepassingen in omloop op het gebied van zorg en welzijn. Maar welke e-health toepassingen zijn nu bewezen effectief? Het National eHealth Living Lab (NeLL) faciliteert sinds 2018 ontwikkeling en validatie van en onderzoek náár e-health toepassingen in multidisciplinaire teams. Belangrijke onderzochte elementen zijn effectiviteit en bruikbaarheid. In het laatste nummer van ICT&health van 2018 toonde het NeLL al een eerste reeks toepassingen die wetenschappelijk onderbouwd zijn ontwikkeld en zoveel mogelijk in co-creatie met de eindgebruiker. In dit nummer een nieuwe reeks.

MonitAir: slimme zelftest vermindert impact longaanval

De impact van longaanvallen bij COPD is enorm. Vroegtijdige herkenning en snelle actie verminderen de ernst en de duur ervan, voorkomen complicaties en verlagen zorgkosten. Om mensen met COPD optimaal te ondersteunen bij het herkennen van longaanvallen, ontwikkelden het Radboudumc, de Radboud Universiteit Nijmegen en MonitAir BV samen met huisartsen, longartsen en patiënten de slimme zelftest MonitAir. Deze test is door de patiënt eenvoudig thuis te gebruiken op de smartphone of tablet.

MonitAir kent twee unieke en innovatieve eigenschappen:

1. De test herkent de longaanval in een zeer vroeg stadium door vragen over (luchtweg)klachten in combinatie met ‘biofeedback’ (longfunctie, zuurstofverzadiging en lichaamstemperatuur) en door te leren van eerdere longaanvallen.

2. De test geeft vervolgens direct een persoonlijk behandeladvies zonder tussenkomst van een zorgverlener.

MonitAir is gebaseerd op factoren die volgens patiënten en artsen een longaanval kenmerken. Met behulp van kunstmatige intelligentie voorspelt een wiskundig model met deze factoren het risico op een longaanval. Het voorspelmodel is gekoppeld aan behandeladviezen, zoals het ophogen van de luchtwegmedicatie, contact opnemen met de zorgverlener of ademhalingsoefeningen doen. Zorgverleners kunnen de adviezen afstemmen op de persoonlijke situatie van de patiënt.

Uit onderzoek bleek MonitAir zeer goed in staat om een longaanval vroeg te herkennen. In een aantal pilotprojecten is het gebruik van de zelftest geëvalueerd. Patiënten vonden MonitAir erg bruikbaar. MonitAir heeft een CE-markering. Momenteel loopt een aantal grote projecten in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken om meer informatie te verzamelen over het gebruik van de zelftest, de effecten, de kosten en de implementatie. Het NeLL, Radboudumc en de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn hier nauw bij betrokken. Daarnaast heeft een grote zorgverzekeraar het groene licht gegeven voor een pilot van één jaar die moet leiden tot permanente vergoeding van MonitAir.

De ontwikkeling van MonitAir is tot stand gekomen dankzij subsidies van het Radboudumc, de technologiestichting STW, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en een sponsoring van Boehringer Ingelheim. In 2017 won MonitAir een geldprijs van ZonMw tijdens de verkiezing van de Medische Inspirator publieksprijs.

 

Lees hier het hele artikel: ICTHealth nr3 eHealth toepassingen NeLL deel 2

Tags
 • app
 • copd
 • e-health
 • MonitAir
 • NeLL
Categorie
 • 9 maart 2020
  Grootschalig doelmatigheidsproject samen met 4 universiteiten
  MonitAir heeft samen met 4 universiteiten een grootschalig doelmatigheidsproject aangemeld bij ZonMw. 15 ziekenhuizen en de drie grootste zorgverzekeraars hebben een intentieverklaring getekend voor deelname aan dit project. Daarnaast wordt het project ondersteund door Long Alliantie Nederland en het Longfonds. Als de verwachte resultaten op grond van de medische literatuur met de inzet van MonitA
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 15 januari 2020
  PGO Noord project toegekend
  Het PGO Noord project is toegekend! MonitAir vormt met 25 andere consortiumpartners een grootschalig project waarin een nieuwe PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving) ontwikkeld en geïmplementeerd zal gaan worden rondom de technologie van Philips. MonitAir zal op deze PGO de toepassing voor COPD patiënten vertegenwoordigen. Het doel van het project is om binnen een termijn van 3 jaar 200.000 aanl
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 20 november 2019
  Canisius Wilhelmina Ziekenhuis launching customer MonitAir
  MonitAir heeft een nieuwe en belangrijke mijlpaal bereikt: het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis is de launching customer geworden van MonitAir! Het komende jaar gaat het CWZ haar COPD patiënten, die na een opname vanwege een longaanval worden ontslagen uit het ziekenhuis, uitrusten met MonitAir om nieuwe longaanvallen en ziekenhuisopnames zoveel mogelijk te voorkomen. Vanaf nu is MonitAir toegankel
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 12 augustus 2019
  MonitAir medisch gecertificeerd
  MonitAir heeft de officiële bevestiging ontvangen dat MonitAir na de medische validatie nu medisch is gecertificeerd. We zijn trots voor alle partijen die hier aan hebben gewerkt!
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 21 juni 2019
  NeLL valideert e-health die echt werkt
  Er zijn ruim 350.000 apps en slimme technologie-toepassingen in omloop op het gebied van zorg en welzijn. Maar welke e-health toepassingen zijn nu bewezen effectief? Het National eHealth Living Lab (NeLL) faciliteert sinds 2018 ontwikkeling en validatie van en onderzoek náár e-health toepassingen in multidisciplinaire teams. Belangrijke onderzochte elementen zijn effectiviteit en bruikbaarheid.
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
Recente berichten

Download hier de app

Met de MonitAir app herkent u een longaanval in een vroeg stadium en krijgt u persoonlijk behandeladvies, zonder tussenkomst van een zorgverlener. Download nu de app!

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en nieuws. Schrijf u in en ontvang elke maand een update per e-mail.

 

Al meer dan 1000 keer gedownload!

Samen met COPD patiënten en onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben we lang gewerkt aan de MonitAir app. We zijn daarom erg blij dat we voor de Medische Inspirator Prijs 2017 de 2e prijs hebben binnen weten te slepen. Inmiddels is de app al meer dan 1000 keer gedownload. Hoe meer mensen gebruik maken van de MonitAir app, hoe beter de voorspellingen worden. Samen de strijd aan tegen COPD!

 • 1K+

  App downloads

 • 4.000

  Gebruikers

 • 4.8

  Beoordeling

 • 2381

  Reviews