20 juni 2019

Medical Delta en MonitAir: Een samenwerking die patiënten lucht geeft

Het Groningse MonitAir ontwikkelde een intelligente zelftest voor COPD-patiënten. Hiermee kunnen longaanvallen worden voorspeld en zelfs voorkomen. Bijgestaan door Medical Delta maakt MonitAir nu de stap naar de markt. Samen bereiden ze onder meer een Interreg 2Seas subsidieproject voor om het product in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk te implementeren. Johan Oosterheert van MonitAir vertelt hoe het zo is gekomen.

“COPD is een ernstige, chronische longaandoening en doodsoorzaak nummer 3 in de wereld. Een groot probleem voor COPD-patiënten zijn longaanvallen. Dat is een heel nare ervaring waarin iemand het ontzettend benauwd krijgt en het gevoel heeft te stikken. Zo iemand komt bij de huisarts of de longarts en uiteindelijk vaak in het ziekenhuis op de IC. Na thuiskomst is de situatie altijd slechter dan voor de aanval. Het grootste probleem is dat mensen een longaanval niet aan voelen komen. Als het eenmaal zo ver is kan de zorgverlener alleen nog maar behandelen, maar het leed is dan al geschied. Wij hebben op basis van kunstmatige intelligentie een zelftest  ontwikkeld om dat voor te zijn.”

ADVISERENDE APPLICATIE

De applicatie kent een beslissingsmodel dat geladen wordt op een smartphone of een tablet. Op basis van een aantal meetbare indicatoren en een vragenlijst, berekent MonitAir de kans op een longaanval. Johan Oosterheert: “Maar behalve een kansberekening adviseert de zelftest ook over de vervolgstappen. Medicatie ophogen, ademhalingsoefeningen doen of naar de arts gaan bijvoorbeeld. Daarmee krijgt zelfregie door patiënten een compleet nieuwe en unieke invulling.”

DE SAMENWERKING MET MEDICAL DELTA

Begin vorig jaar ging een team van MonitAir op een door Task Force Healthcare georganiseerde studiereis naar Scandinavië. “Het was de bedoeling om daar de structuur van de Scandinavische gezondheidszorg te onderzoeken. We ontmoetten er Rian Rijnsburger en Caroline Duterloo van Medical Delta Living Labs. Het contact verliep meteen prettig en we hebben afgesproken om te kijken wat we voor elkaar konden doen.” Veel, zo bleek al snel. Oosterheert: “Nederland is qua gezondheidszorg wat behoudend. Het duurt heel lang voordat je een product, dat al gevalideerd en gecertificeerd is, op de markt kunt krijgen. Een startup heeft die tijd niet, want je draait nog geen omzet. Met Medical Delta onderzoeken we de mogelijkheid om, behalve via de traditionele kanalen, ook rechtstreeks aan de patiënt te leveren. Daarnaast geven ze ons advies op het gebied van business development. Andersom proberen wij Medical Delta bij te staan door bijvoorbeeld te spreken op bijeenkomsten.”

SUBSIDIEAANVRAAG

Ondertussen loopt de aanvraag voor een Interreg2Seas subsidie. Deze aanvraag is bedoeld voor een samenwerking tussen het National eHealth Living Lab (NeLL; tevens Medical Delta Living Lab), Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud UMC , MonitAir en diverse nationale en internationale klinische partners. Hiermee zou 60% van de implementatiekosten in de genoemde landen  gesubsidieerd kunnen worden. Oosterheert: “Voor ons is dit een heel interessant project. We kunnen daarmee voor drie landen onderzoeken hoe we het product het meest efficiënt kunnen implementeren in de lokale gezondheidszorg. Binnenkort weten we meer, maar ik denk dat we een heel goede kans maken.”

Categorie
Recente berichten

Download hier de app

Met de MonitAir app herkent u een longaanval in een vroeg stadium en krijgt u persoonlijk behandeladvies, zonder tussenkomst van een zorgverlener. Download nu de app!

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en nieuws. Schrijf u in en ontvang elke maand een update per e-mail.

 

Al meer dan 1000 keer gedownload!

Samen met COPD patiënten en onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben we lang gewerkt aan de MonitAir app. We zijn daarom erg blij dat we voor de Medische Inspirator Prijs 2017 de 2e prijs hebben binnen weten te slepen. Inmiddels is de app al meer dan 1000 keer gedownload. Hoe meer mensen gebruik maken van de MonitAir app, hoe beter de voorspellingen worden. Samen de strijd aan tegen COPD!

 • 1K+

  App downloads

 • 4.000

  Gebruikers

 • 4.8

  Beoordeling

 • 2381

  Reviews