8 januari 2019

Hemelbestormers: Grip op COPD met MonitAir

De zorg wordt wel eens vergeleken met een mammoettanker die maar moeizaam de koers kan verleggen. Toch zijn er steeds meer kleine, lenige initiatieven die zich niet laten hinderen door klemmende regels en moeizame financiering. Nu met de jaarwisseling de tijd van goede voornemens en nieuwe plannen weer is aangebroken krijgen deze ‘Hemelbestormers’ van Skipr in de gelijknamige miniserie de gelegenheid om zich kort te presenteren.

Johan Oosterheert is CEO van MonitAir. Samen met het Radboudumc en de Radboud Universiteit heeft MonitAir een medisch hulpmiddel ontwikkeld op basis van kunstmatige intelligentie. Met het gebruik van MonitAir wordt escalatie van longaanvallen bij COPD-patiënten voorkomen.

Waarom wordt de zorg beter van dit initiatief?

MonitAir is een medisch hulpmiddel dat de patiënt zelf de regie over de ziekte COPD geeft. MonitAir wordt door de patiënt thuis gebruikt en voorkomt zo lang mogelijk dat de patiënt naar zijn/haar zorgverlener moet of in het ziekenhuis terecht komt vanwege een longaanval.

Op welk probleem in de zorg is dit initiatief een antwoord?

Het voorkomen van escalatie van longaanvallen betekent voor COPD patiënten dat zij langer zelfstandig kunnen functioneren, zonder tussenkomst van de zorgverlener.

Daarnaast betekent het voorkomen van escalatie van longaanvallen een significante besparing op de hoge zorgkosten die verbonden zijn aan de behandeling van longaanvallen.

Wat is tot op heden de meest markante ervaring rond dit initiatief, positief dan wel negatief?

In 2017 is MonitAir genomineerd voor de prestigieuze Medische Inspirator Prijs 2017 die wordt toegekend door ZonMw. Belangrijke pluspunten in de beoodeling waren de gedegen medische validatie en de samenwerking met patiënten in de ontwikkeling van MonitAir.

In 2017 zijn er gedurende 1 jaar effectiviteitsstudies uitgevoerd door Radboudumc en door FieldLab die hebben geleid tot positieve feedback van patiënten en zorgverleners.

In 2018 is het wetenschappelijke artikel over de medische validatie van MonitAir geaccepteerd en gepubliceerd door het gerenommeerde blad “International Journal of COPD”.

In 2018 is een pilot gepland met een zorgverzekeraar die zal leiden tot vergoeding van MonitAir als medisch hulpmiddel.
In 2018 heeft MonitAir de eerste Achtergestelde Innovatie Lening van de Rabobank ontvangen waarmee de website/webshop is gebouwd, inclusief de interfaces met een fulfilment partij zodat MonitAir klaar is om de verkoop te starten.

Waar liggen de grootste kansen, wat is de grootste hindernis?

Grootste kansen: door efficiëntere zorg met inzet van MonitAir kan er veel geld worden bespaard terwijl de kwaliteit van leven van de patiënt op peil blijft omdat hij/zij thuis zelf de regie voert over de ziekte COPD.

Grootste hindernis: de weg naar vergoeding in Nederland voor nieuwe medische toepassingen is lang en onvoorspelbaar.

Wat is de ambitie voor 2019? Waar staat het initiatief eind 2019? 

In 2019 wil MonitAir de eerste 5000 stuks MonitAir hebben verkocht. Eind 2019 zijn de eerste pilots in diverse zorgregio’s in Nederland succesvol opgestart en liggen op schema. Daarnaast zijn de eerste producten aan COPD patiënten rechtstreeks verkocht en loopt de pilot met de zorgverzekeraar, die tot vergoeding moet leiden, eveneens op schema.

Tags
 • copd
 • Hemelbestormers
 • MonitAir
Categorie
 • 21 juni 2019
  NeLL valideert e-health die echt werkt
  Er zijn ruim 350.000 apps en slimme technologie-toepassingen in omloop op het gebied van zorg en welzijn. Maar welke e-health toepassingen zijn nu bewezen effectief? Het National eHealth Living Lab (NeLL) faciliteert sinds 2018 ontwikkeling en validatie van en onderzoek náár e-health toepassingen in multidisciplinaire teams. Belangrijke onderzochte elementen zijn effectiviteit en bruikbaarheid.
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 17 juni 2019
  Medical Delta en MonitAir: Een samenwerking die patiënten lucht geeft
  Het Groningse MonitAir ontwikkelde een intelligente zelftest voor COPD-patiënten. Hiermee kunnen longaanvallen worden voorspeld en zelfs voorkomen. Bijgestaan door Medical Delta maakt MonitAir nu de stap naar de markt. Samen bereiden ze onder meer een Interreg 2Seas subsidieproject voor om het product in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk te implementeren. Johan Oosterheert van Monit
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 1 april 2019
  De Barometer
  Op zondag 31 maart 2019 was MonitAir te zien in het TV programma De Barometer van RTL-Z. Het programma belicht innovaties in de medische sector en MonitAir kreeg de gelegenheid om haar oplossing voor COPD patiënten te presenteren.  
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 8 januari 2019
  Hemelbestormers: Grip op COPD met MonitAir
  De zorg wordt wel eens vergeleken met een mammoettanker die maar moeizaam de koers kan verleggen. Toch zijn er steeds meer kleine, lenige initiatieven die zich niet laten hinderen door klemmende regels en moeizame financiering. Nu met de jaarwisseling de tijd van goede voornemens en nieuwe plannen weer is aangebroken krijgen deze ‘Hemelbestormers’ van Skipr in de gelijknamige miniserie
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 30 augustus 2018
  MonitAir prijswinnaar Medische Inspirator Prijs
  Nominatie Het concept MonitAir is genomineerd voor de Medische Inspirator prijs. Deze Medische Inspirator prijs is een initiatief van ZonMw, een organisatie die gezondheidsonderzoek financiert én het gebruik van de ontwikkelde kennis stimuleert om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. De Medische Inspiratie prijs is een aanmoedigingsprijs voor het meest inspirerende samenwerkingsverband va
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
Recente berichten

Download hier de app

Met de MonitAir app herkent u een longaanval in een vroeg stadium en krijgt u persoonlijk behandeladvies, zonder tussenkomst van een zorgverlener. Download nu de app!

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en nieuws. Schrijf u in en ontvang elke maand een update per e-mail.

 

Al meer dan 1000 keer gedownload!

Samen met COPD patiënten en onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben we lang gewerkt aan de MonitAir app. We zijn daarom erg blij dat we voor de Medische Inspirator Prijs 2017 de 2e prijs hebben binnen weten te slepen. Inmiddels is de app al meer dan 1000 keer gedownload. Hoe meer mensen gebruik maken van de MonitAir app, hoe beter de voorspellingen worden. Samen de strijd aan tegen COPD!

 • 1K+

  App downloads

 • 4.000

  Gebruikers

 • 4.8

  Beoordeling

 • 2381

  Reviews