30 augustus 2018

De diagnose vaststellen

Over het algemeen stelt de behandelend arts de diagnose COPD via een longfunctietest. De longfunctietest is een blaastest waarbij wordt onderzocht wat de longinhoud is. Artsen noemen dit ook wel een spirometrie. Is de longinhoud veel minder dan normaal, dan kan de oorzaak COPD zijn. Een longfunctietest of spirometrie is een eenvoudige, pijnloze en een betrouwbare manier om de diagnose COPD vast te stellen en duurt ongeveer 45 minuten.

Soms is het nodig naast de spirometrie, aanvullend onderzoek te doen. Bijvoorbeeld een foto van de borstkas of een CT-scan. Met een CT-scan zijn afwijkingen in het longweefsel goed te zien. Een CT-scan vindt altijd plaats in het ziekenhuis.

Uw arts kan ook meten hoe de ademhaling reageert op inspanning, bijvoorbeeld na lopen of fietsen. Röntgenfoto’s, een inspanningstest, een allergietest of een uitgebreidere spirometrie geven soms meer informatie over hoe het met de longen is gesteld.

Tags
 • copd
 • longtest
Categorie
 • 13 februari 2023
  Video over Monitair van Chiesi Pharmaceuticals
  Al langere tijd onderhoudt MonitAir een zeer goede band met Chiesi Pharmaceuticals. We zijn er trots op dat Chiesi Pharmaceuticals, een van de belangrijkste spelers op het gebied van medicatie voor COPD patiënten in Europa, de volle potentie van MonitAir erkent om COPD patiënten te helpen hun ziekte te beheersen! Geheel uit eigen beweging heeft Chiesi Pharmaceuticals, in nauwe samenwerking met D
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 22 juni 2022
  MonitAir in Kamerbrief Ernst Kuipers
  Recentelijk heeft minister Ernst Kuipers in een kamerbrief MonitAir genoemd als voorbeeld van een waardevolle AI (Artificial intelligence) oplossing in de zorg. MonitAir is een slimme zelftest waarmee COPD-patiënten meer grip en regie krijgen op hun gezondheid. Daarmee wordt de zorg ontlast. MonitAir interpreteert data volkomen autonoom en geeft preventief advies aan patiënten zonder tussenkomst
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 18 januari 2022
  Positieve business case MonitAir!
  Het Ministerie van VWS is in 2020 een onderzoek gestart naar de potentiële impact van Artifical Intelligence (AI) in de zorg. Daartoe heeft KPMG in eerste instantie een selectie gemaakt van 3 relevante AI oplossingen uit een groep van 115 bestaande AI toepassingen in de zorg. MonitAir was één van deze drie geselecteerde AI toepassingen. Vervolgens heeft onderzoeksbureau Ecorys de opdracht gekre
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 18 december 2021
  De huidige situatie van de COPD patiënt in The Financial Times
  Deze maand verscheen het volgende artikel over de huidige situatie van de COPD patiënt in The Financial Times, overgenomen door Skipr: https://www.skipr.nl/partnernieuws/de-tijd-voor-copd-is-nu/ Het artikel maakt wat MonitAir betreft erg duidelijk hoezeer de huidige COVID pandemie afleidt van onderschatte ziekten zoals COPD en de gevolgen die dit met zich meebrengt voor COPD patiënten. Het maak
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
 • 29 november 2021
  Publicaties MonitAir naar 150.000 zorgprofessionals in Europa.
  In november 2021 worden er verschillende artikelen over MonitAir geplaatst in digitale publicaties van Health Europa, te beginnen met het volgende Special Report: https://www.healtheuropa.eu/monitair-empowering-patients-monitor-symptoms-of-copd/111789/ Deze publicaties worden verspreid onder meer dan 160.000 zorg professionals in Europa plus een grote groep zorg professionals in de US, en zorgen
  Lees meer
  Johan Oosterheert Johan Oosterheert
Recente berichten

Download hier de app

Met de MonitAir app herkent u een longaanval in een vroeg stadium en krijgt u persoonlijk behandeladvies, zonder tussenkomst van een zorgverlener. Download nu de app!

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en nieuws. Schrijf u in en ontvang elke maand een update per e-mail.

 

Al meer dan 1000 keer gedownload!

Samen met COPD patiënten en onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben we lang gewerkt aan de MonitAir app. We zijn daarom erg blij dat we voor de Medische Inspirator Prijs 2017 de 2e prijs hebben binnen weten te slepen. Inmiddels is de app al meer dan 1000 keer gedownload. Hoe meer mensen gebruik maken van de MonitAir app, hoe beter de voorspellingen worden. Samen de strijd aan tegen COPD!

 • 1K+

  App downloads

 • 4.000

  Gebruikers

 • 4.8

  Beoordeling

 • 2381

  Reviews